Hvem er disse artikler til?
Jeg vil i disse artikler konsekvent bruge det personlige stedord ’han’, når jeg beskriver aspergeren/autisten. Det er ikke, fordi der ikke findes kvinder med Aspergers i Danmark, det gør der sandelig. Men det er et faktum, at der er langt flere mænd med AS end kvinder. Det tal jeg har set flest gange er, at der er 4 gange så mange mænd (Netdoktor.dk mener, at der er 4-6 gange så mange[1]). Dog skal det siges, at der er flere og flere kvinder, der bliver ”fanget i nettet” og får en AS-diagnose, hvor de før fik andre diagnoser såsom borderline, depression etc.”, så disse tal kan meget let ændre sig i fremtiden.
Der er bestemt forskel på, hvordan Aspergers manifesterer sig hos kvinder og mænd. Det ligger dog uden for disse artiklers rammer at beskrive disse forskelle. Artiklerne har primært sit fokus på mænd med Aspergers. Men den kan sagtens bruges, hvis man som mand bor sammen med en kvinde, der har Aspergers, for der er flere fællestræk, end der er forskelle. Desuden er de overordnede problemstillinger ens hos både den kvindelige og den mandlige asperger.
Jeg har valgt at kalde den asperger, du bor sammen med, for ’AS-partner’, og det kan så godt være, at du hverken er kæreste eller gift med ham, men barn eller forældre. Det er dog lettere at sige, AS-partner end f.eks. ’den asperger, du bor sammen med’.
I artiklerne bruger jeg i øvrigt både ordet ’asperger’ og ordet ’autist’. Jeg skelner ikke mellem de to ord, så det er altså det samme, jeg taler om, blot med to forskellige udtryk. De, der har lyst, kan dykke ned i DSM-V og læse mere om dette emne i forhold til definitioner.
Artiklerne henvender sig primært til pårørende men kan også bruges af fagfolk.
Denne artikel er skrevet af Ole Rauff. 2019 Autisme i
parforholdet.
[1] https://www.netdoktor.dk/handicap/aspergers_syndrom.htm