Smider om sig med ting

AS-hjernen mangler den ”gule lampe”

Aspergere har desværre en tendens til hurtigt at køre helt op i det røde felt. Det skyldes, at vi i modsætning til NT-ere, mangler ”måleinstrumenter” inde i hovedet, der begynder at ”lyse op og blinke”, når stressen og vreden stiger. Derfor går vi nogle gange fra helt afslappet tilstand til på nærmest et splitsekund at køre op. Vi kan også bare kalde det problemer i forhold til impulskontrol.

Som følge af at vi kan have svært ved at kommunikere dét ud, vi føler, så vil du også kunne opleve, at jo mere budskabet ligger os på sinde, jo mere hæver vi stemmen. Vi gør det, fordi vi føler, at budskabet er så vigtigt, at det, at skrue op for volumenknappen er den mest oplagte og logiske løsning. Husk vi besidder ikke de mange nuancer i forhold til kommunikation som NT-hjernen besidder.

                     Gode råd til dig der lever med en Asperger

1.      Husk det er ikke dig. Ja, det er voldsomt, når en asperger kører helt op og måske smider med ting. Men husk på, at vi mangler de vigtige ”måleinstrumenter” (impulskontrol), der fortæller os, at nu er vi på vej op. Det er således ikke dig der er årsag til denne alt for voldsomme reaktion.

2.      Aftal strategier. De manglende blinkende lamper/manglende impulskontrol er en del af de nedsatte eksekutive funktioner.  Det er derfor vigtigt at forstå. at det ikke bare kan trænes væk. Men, derimod ikke sagt at man ikke kan anvende strategier. Det kan man. En strategi kunne være at I tegnede et trafiksignal med en grøn, gul og rød lampe. Hvis du så kan se, at han er ved at gå fra grøn til rød lampe (AS-hjernen mangler den gule), så aftale evt. et kodeord. F.eks. ”Husk gul lampe!” og peg på trafiksignalet. Det virker måske barnligt med sådan en tegning, men du vil blive overrasket over, hvor meget forskel noget visuelt kan gøre, når det handler om AS.

 

Denne artikel er skrevet af Ole Rauff. 2019 Autisme i parforholdet.

Skriv en kommentar