Smid ikke en ”bombe” hvis du ønsker en konstruktiv samtale

Det der for dig og andre NT-er kan forekomme at være en helt normal situation, kan for os med autisme virke meget angstprovokerende og stressende

 

Du vil kunne opleve, at din partner går sin vej, hvis du ønsker at tale om et problem eller er brændt inde med noget, som du pludselig vil have ud.

Det vigtige  i denne situation er, at det for os med AS kan være utrolig svært at skulle skifte fra en situation til en anden. Hvis den nye situation så ovenikøbet handler om et følelsesladet emne,  kommer der let angst og stress oven i.

Personligt har jeg det svært med at håndtere en  situation, hvor der pludselig bliver smidt en ”bombe”. Det kan jeg ofte ikke rigtig håndtere. Der er således to muligheder: Jeg går min vej, så undgår jeg at sidde og skulle lytte til noget følelsesmæssigt, som måske vedrører mig selv. Resultat = problemerne bliver ikke løst og talt igennem. Den anden mulighed er, at jeg bliver og tvinger mig selv til at lytte til det, der bliver sagt. Desværre vil jeg i sådan en situation, når jeg ikke er forberedt, let kunne komme til at køre op, og situationen kommer ud af kontrol. Det der også er med til at forværre situationen her er, at aspergere generelt vil gå langt for at undgå konflikter. (De udmatter os alt for meget). Tanken om en konflikt eller at tale om noget følelsesmæssigt, kan altså få os til at handle ret så uhensigtsmæssigt – som f.eks. at gå vores vej. Det bør tilføjes at NT-mænd også kan finde på at trække sig tilbage, når det hele bliver for følelsesmæssigt. Der er bare større chance for at det sker, når der er autisme indover. En NT-mand er også langt bedre til at omstille sig fra den ene situation til den anden.

           

Gode råd til dig der lever med en Asperger

1.      Annoncer potentielle ”bomber” i god tid. Hvis du har noget vigtigt at tale om, et problem, noget der trykker dig eller på anden vis noget, der er behov for at få snakket igennem, så er det vigtigt, at du ikke lige pludselig tager fat i din partner og siger: ”Nu skal vi sgu lige snakke om det her problem!”. Hvis du gør det, vil der nemlig være stor risiko for, at situationen kommer ud af kontrol. I stedet skal du annoncere sådan noget i god tid. Sig f.eks. til din AS-partner: ”Om en time vil jeg gerne tale med dig om noget vigtigt”. Obs! Start med at annoncere tidspunktet! Gør du det på den måde, vil din AS-partner gradvist kunne vænne sig til det, der for os er en stor strukturændring.

2.      Hvis din stemme er hævet, så forklar hvorfor. Vi aspergere har det svært med hævede stemmer. NT-er er gode til at danne sig et overblik over situationen og betragte den i sin helhed, og de kan derfor bedre forstå, hvorfor stemmen er hævet. Vi med autisme hæfter os ved detaljer og har en tendens til først for sent at få styr på helheden, hvilket resulterer i, at vi kun hører en hævet stemme, og derfor ikke ser eller opfatter ting, der vil kunne gøre den hævede stemme forståelig. F.eks. at du har haft en dårlig dag på jobbet etc. Jeg tænker, det er vigtigt at få forklaret, hvorfor din stemme er hævet, få forklaret årsagen. F.eks. ”Ja, jeg taler lidt for højt nu, men det er pga. sådan og sådan”.

Aspergere kan desuden have en tendens til at tro at generel vrede er rettet mod os selv. Vi kan kæmpe nok så meget rationelt med at sige til os selv, at det ikke er os, der er i centrum for vreden, men det afhjælper desværre ikke, at vi bliver påvirket og kommer følelsesmæssigt i ubalance.

Denne artikel er skrevet af Ole Rauff. 2019 Autisme i parforholdet.

Skriv en kommentar