Skuespilleren

Det at komme i et parforhold kan for os være en slags mission, som vi logisk går til, og når missionen er lykkes, vender vi blikket mod særinteressen, og så er der rig mulighed for misforståelse og skuffelse

           

Det at kopiere andre er meget normalt for os med AS.  Hvis det handler om dating, er der en ikke ringe chance for, at aspergeren i høj grad vil bruge ting, han har set på film/serier osv. Og det i et omfang, hvor det ikke bare handler om, at han er blevet inspireret, men snarere at optræde som en anden persona. Det er ikke unormalt, at en asperger lige i starten af forholdet vil gøre dig til et ”projekt”. Du vil derfor blive overstrømmet med opmærksomhed, og det er, som om han bare er 100 procent til stede og fokuseret på dine behov. Når han så har ”afsluttet missionen”, dvs. sikret sig, at I nu er kærester, og parforholdet kører, vil du formentlig blive chokeret over, hvordan opmærksomheden skifter, og nu handler om et projekt, han har gang i. Det er så her, at du måske vil føle, at han bare tager dig for givet. Du vil måske også have svært ved at forstå, hvordan hans adfærd kan skifte i så ekstrem en grad. Det vigtige er at forstå, at hans kærlighed er den samme, han elsker dig stadig, men i hans logisk tænkende hjerne er der jo ingen grund til at fortsætte med et ”opmærksomhedsprogram” overfor dig, når målet er nået.

Det kommer fra et godt hjerte

 Du sidder måske med en flad fornemmelse efter at have opdaget, at den romantiske mand, du forelskede dig i, slet ikke er så romantisk. Du er måske irriteret over at have været udsat for et skuespil, som blot var en facade. Mit råd er, at man skal fokusere på det positive. Din nuværende AS-partner brugte sikkert en utrolig stor mængde energi på at køre det ”romance-program”, som han til lejligheden havde lagt ind på ”harddisken”. Han gjorde det ikke af ond vilje, men fordi han ville gøre det så godt som muligt, og hvad gør man, hvis man ikke besidder en hjerne, der er i stand til at gøre det intuitivt? Så kompenserer man, og aspergere kompenserer hele tiden. Men vi gør det ikke, fordi vi har noget skjult i ærmerne eller på anden vis prøver at manipulere, som psykopater gør. Vi gør det for at kunne fungere i en NT-verden og med en NT-partner.

        Gode råd til dig der lever med en Asperger

1.      Den vigtige vedligeholdelse. Her er det vigtigt, at du gør ham opmærksom på, at man i et parforhold, som en slags ”vedligeholdelse”, er nødt til at have et ”vedvarende opmærksomhedsprogram” kørende, for nu at bruge et sprog, der appellerer til hans logisk tænkende hjerne.

2.      Fortæl ham det, hvis du føler dig taget for givet. Hvis du som NT-partner for tit føler, at du bliver taget for givet, så få talt med din partner om hvordan dette påvirker dig. Få det gjort konkret! Hvis du ikke siger det til din partner, vil han formentlig aldrig selv opdage det.

 

Denne artikel er skrevet af Ole Rauff. 2019 Autisme i parforholdet.

Skriv en kommentar