Parfume i bilen

En trang bilkabine, der er fyldt op med kemi kombineret med mig bag rattet, er faktisk dybt uforsvarligt set fra et sikkerhedsmæssigt synspunkt.

Jeg kørte på et tidspunkt med min kone og søn op for at besøge min far. Det var i starten af forholdet, og min kone var ikke helt klar over, hvor udfordret jeg var i forhold til lugte. Allerede fra starten kunne jeg mærke, at der var en træls lugt i bilen. Ret hurtigt blev jeg klar over, at det var min kones parfume. Som minutterne gik, blev der opbygget mere og mere stress i mit hoved. Tanker kørte rundt i mit hoved, om, hvorfor dælen det også skulle være nødvendigt med al den kemi! Og hvorfor kan man ikke tage hensyn til, at man sidder i en trang bilkabine?! Til sidst udviklede det sig til et regulært skænderi, hvor jeg var nødt til at holde ind til siden. Mit hoved kunne ikke klare mere. Jeg var i forvejen lidt stresset over, at vi skulle være hos min far så tidligt, det gjorde så, at jeg kørte helt op i det røde felt hurtigere end normalt, og en omgang parfumeeksponering i 15 min var det der fik det hele til at ramle.

                                      Gode råd til dig der lever med en Asperger

  1. Brug Neutral fremfor det forfærdelige Ariel. Det er forskelligt, hvordan aspergere er ramt i forhold til sanseforstyrrelser. Hvis din partner er meget følsom overfor lugte, så vær opmærksom på, at det meget hurtigt kan fylde aspergerens hoved og øge risikoen for en træls situation. Hvis din AS-partner er følsom over for kemiske lugte, så brug f.eks. Neutral vaskepulver uden parfume, og hvis du insisterer på at bruge skyllemiddel, så vælg ligeledes noget uden parfume.
  2. Pas også på med hårlak og deodoranter med parfume. Det er meget muligt, at det er på grund af disse ting, at din AS-partner i bedste fald trækker sig væk fra dig eller i værste fald bryder ud i et raserianfald. Find sammen med ham frem til, hvad der generer ham.
  3. Lav aftaler og kompromisser. Jeg kan ikke bare bestemme det hele, derfor har jeg en aftale med min kone om, at hun kan tage parfume på, når vi er ankommet til destinationen eller måske 5 min. før, så bilen ikke er fyldt op med kemi, mens jeg skal køre. Selv parfumeret fugtighedscreme til hænderne duer ikke. Også det kan hun tage på, når vi ankommer. Denne aftale fungerer fint og er et rimeligt kompromis.

Denne artikel er skrevet af Ole Rauff. 2019 Autisme i parforholdet.

Skriv en kommentar