Multiple choice autist

Giv os ikke for mange valg

For mig er det at købe bil et mareridt, og det kan hele min familie nok skrive under på. De har lyttet til uendelig meget snak fra min mund om biler. Problemet for mig består først og fremmest i at det næsten er helt umuligt at vælge imellem de utrolig mange biler der er på markedet, for det andet fortryder jeg altid ret kort tid efter at jeg endelig har valgt en. Jeg har samme problem på restauranter. Hvis der er alt for mange muligheder på menukortet, kan jeg slet ikke overskue det, og jeg bruger al for lang tid på at sidde og vælge.

En af de ting der hører med til at have nedsatte eksekutive funktioner er, at man har det svært når der bliver for meget at skulle overskue i forhold til valgmuligheder. Af den grund kan I i parforholdet undgå problemer og frustrationer, hvis I sørger for simple tiltag, som f.eks. at planlægge tingene i forvejen.

                               Gode råd til dig der lever med en Asperger

  1. Mange sanseindtryk forværrer situationen. Jo flere sanseindtryk, mennesker, larm osv. der er i luften, jo sværere er det for os at vælge ved mange valgmuligheder.
  2. Brug internettet. Hvis det er muligt, så lad din AS-partner sidde for sig selv i ro og fred og kigge på menukortet på nettet til den restaurant i skal hen til.
  3. Stille og roligt, er nøgleordet. Jo hurtigere vi skal træffe beslutninger og vælge jo sværere bliver det for os
  4. Vi er ikke tungnemme. Man kan opleve at aspergere bruger lang tid på at svare på selv simple spørgsmål, men når der er mange svarmuligheder, så kan vi nogle gange bruge lang tid på at analysere dem alle ordentligt igennem.
  5. Fordel ressourcerne. Det kan også være svært for os med AS at skulle overskue et større stykke arbejde, hvor der er mange dele, der skal holdes styr på. Her kan vi komme til at glemme det store billede og bruge for meget tid på detaljer. Hvis du skal lave noget med din AS-partner og der er meget at holde styr på, så del opgaverne op til ham sådan, at han har små og overskuelige opgaver, der kræver fokus på detaljer, hvor du så tager dig af det store billede.

Denne artikel er skrevet af Ole Rauff. 2019 Autisme i parforholdet.

Skriv en kommentar