Misofoni – Misohvadforenfisk?!

Misofoni er et ord, jeg først lærte at kende ved et foredrag i 2019. Heller ikke den automatiske stavekontrol her i Word kender det. Det handler kort sagt om ”had for lyde”. Med andre ord kan typisk bestemte lyde udløse vrede, væmmelse eller angst. Både NT-er og autister kan lide af dette.

Alle mennesker kender til fænomenet med negle, der kører hen over tavlen og udløser den karakteristiske skærende lyd, der på ingen måde er rar og som man helst vil undgå. Her skal man så forestille sig mennesker med misofoni bliver ramt meget hårdere, og det kan være meget forskelligt, hvad det er for en lyd, der udløser de stærke følelser.  For mit eget vedkommende er det værste, jeg ved, folk, der smasker. Ok, man kan så indvende her, at det nok er de færreste, der bryder sig om smasken. Men for mit eget vedkommende opstår der en meget kraftig undgåelsesadfærd, som netop er det, der karakteriserer misofoni. 

Værst var det engang i 2007, hvor jeg i en meget menneskeforladt kupe, sad et par meter væk fra en anden mand. På et tidspunkt begyndte han at spise en sandwich, og han smaskede så meget, at jeg var nødt til at forlade kupeen og sætte mig et helt andet sted. Ganske forfærdeligt. En anden gang det var slemt, var også i et tog. Men her var så fyldt op, at jeg ikke bare kunne skifte kupe. Problemet var her, at en mand på den modsatte side af mellemgangen på et tidspunkt begyndte at spise noget og smaskede ganske betragteligt. Ikke engang hans datter, der sad ved siden af kunne få ham til at stoppe, da hun gjorde ham opmærksom på det. Jeg mærkede i situationen en masse stress og vrede og brugte en masse energi på at tackle situationen, så andre ikke opdagede, at jeg sad og var en meget spændt bue, der var klar til at blive affyret.

                                Gode råd til dig der lever med en Asperger

  1. Opsøg selv mere viden. Som du kan læse, kan misofoni være ret så belastende for os, der lider af det. Bestemte lyde kan ødelægge den gode stemning, gøre alting træls og få os til at gøre alt, hvad vi kan for at undgå den bestemte lyd. Hvis du mistænker din AS-partner for at lide af misofoni, så prøv selv at opsøge mere viden om dette fænomen.
  2. Kamp/flugt tilstand. Misofoni skaber en kamp/flugt tilstand hos den, der oplever det. I en moderne civiliseret verden er det sjældent, at vi tager kampen op. I stedet undertrykker vi denne impuls. Men vær opmærksom på hvis du har haft situationer, hvor din AS-partner er blevet meget voldsom pga. bestemte lyde. Måske er det misofoni der er på spil, og i så fald gælder det om, at få ens partner til at overveje ørepropper.

Skriv en kommentar