Lidt om biler

I det ideelle parforhold ville man selvfølgelig spare så meget på de basale daglige udgifter som muligt, som f.eks. benzin, så der på den måde bliver mere råd til at forsøde tilværelsen. Men er der autisme indover, så skru venligst lidt ned for de forventninger (hvis du da har dem)!

Bliv ikke sur eller skuffet, hvis din partner bruger for mange penge på benzin

Jeg bruger for mange penge hvert år på benzin, for jeg tanker ikke op hvor det er billigst men hvor det er lettest for mig, rent praktisk. Jeg accepterer at det så betyder at jeg måske bruger 200-400 kr ekstra om året på benzin, men det har jeg det helt fint med.  Jeg kunne godt, som andre gå på tilbudsjagt efter billig benzin, jeg har dog valgt ikke at gøre det for at spare på den psykiske energi. Hvis man har nedsatte eksekutive funktioner, så handler det om at have så meget rutine og struktur i hverdagen som mulig. Det at køre hen til den samme tankstation hver gang gør at jeg kan spare på den psykiske energi og ikke skal til at iværksætte en ny plan der handler om at tage hen til en anden tankstation for at spare måske 10 øre på literen.

At parkere

Jeg vil hellere parkere 50-100 meter væk fra en indgang til et supermarked. Der er det  nemmere at manøvrere rundt med bilen, fremfor tæt på, hvor alle de andre holder og hvor jeg skal koncentrere mig meget om at holde øje med mennesker og biler.

I den by hvor jeg bor, har jeg faktisk muligheden for at holde tæt på, hvis jeg har et ærinde i centrum. Her er nemlig flere centrale parkeringshuse som man kan benytte.  Disse parkeringshuse har jeg det dog svært med og  holder derfor altid et godt stykke væk fra centrum,  som betyder en gåtur på 10 min. men som giver mig ro i sindet da jeg så kan holde hvor der godt med plads og næsten ingen P-vagter. Dette er at foretrække i stedet for et trangt og uoverskueligt P-hus som er fuld af biler og mennesker og hvor man måske kun må holde 1 time eller 2 uden p-billet.

Det er ikke sikkert,  at din AS-partner har problemer i forhold til lige præcis mine problematikker. Måske er han tværtimod super god til at spare på alle udgifterne i husholdningen som f.eks benzin. Det er heller ikke så vigtigt.  Det vigtige her er at jeg giver nogle eksempler på hverdagssituationer hvor mine nedsatte eksekutive funktioner er i spil. Andre autister kan have andre situationer som er vanskelige.

                             Gode råd til dig der lever med en Asperger

1.      Penge er ikke alt. Jeg bruger måske 200-400 kr. ekstra om året i benzin, fordi jeg ikke vælger den billigste tank. Det er jeg egentlig fuldstændig ligeglad med, for jeg ved, at det vigtigste for mig er at holde stressniveauet så lavt som muligt og spare på den psykiske energi.

2.      Er det tankeløshed? Hvis du er irriteret over at din AS-partner vælger løsninger der er for dyre eller på anden vis er mere besværlige end nødvendigt, så find lige ud af om din partners handlinger er funderet i nedsatte eksekutive funktioner eller blot tankeløshed. Tankeløshed skal selvfølgelig fixes og forbedres.  Men det er en hel anden boldgade, hvis din partner vælger nogle løsninger, du ikke bryder dig om, som følge af nedsatte eksekutive funktioner. Her er du nødt til at være rummelig og tolerant

3.      Bliv ikke irriteret. I stedet for at blive irriteret over de eventuelle ekstra udgifter, så hjælp din partner med de ting, der er svære for ham.

4.      Udvis forståelse. At have nedsatte eksekutive funktioner er ikke noget vi selv har valgt, det er sædvanligvis en del af autismen.  Jeg har igennem livet haft utallige problemer og konflikter på den konto. Nu går det bedre, fordi jeg er blevet dygtig til at passe på mig selv kombineret med at jeg har meget viden om min egen diagnose, og derfor kender faldgruberne. Det er langt fra sikkert din AS-partner har den samme viden om autisme/selvforståelse, som jeg har. Derfor er det vigtigt, at du som NT-partner har forståelse for hvor meget en hæmsko de nedsatte eksekutive funktioner kan være og at det ikke er fordi vi er dovne eller skødesløse når vi handler på en måde der måske ikke giver helt mening.

5.      Den hurtigste vej er ikke altid den nemmeste! Når den asperger, du lever sammen med, f.eks. insisterer på at køre en omvej i stedet for at vælge den hurtigste rute fra A til B, så gør han det ikke for at chikanere dig eller være besværlig. Han gør det, fordi han gerne vil undgå stress, fordi han langt bedre kan overskue omvejen. Det viser sig nemlig, at der på den hurtigste rute mellem A og B måske er mange sving eller lyskryds, mange mennesker, meget trafik, mange cykler og biler, hvorimod der på den rute aspergeren har valgt, er langt mere ro = mindre stress. For os med autisme er det ofte vigtigere at undgå en masse stressende sanseindtryk end at nå frem så hurtigt som muligt.

 

 

Denne artikel er skrevet af Ole Rauff. 2019 Autisme i parforholdet.

Skriv en kommentar