Jagt ikke det umulige

Skru ned for dine forventninger i forhold til hvad du anser som en passende grad af følelsesmæssig gensidighed i et parforhold.

Aspergere kan have svært ved at udtrykke hvad de føler, nogle af os mere end andre.  Som følge af dette problem, vil du kunne opleve, at tingene ikke bliver talt ordentligt igennem.  Du vil måske meget sjældent opleve stunder, hvor hinandens følelser bliver vendt, bekræftet og forstået til gensidig glæde for begge. Måske vil du i stedet kunne blive mødt med en kompromisløs sort/hvid tilgang, når det handler om dine følelser. Du vil kunne opleve, at dine følelser bliver ignoreret og ikke taget alvorligt. Du vil kunne opleve, at din partner går sin vej eller går i baglås, hvis du begynder at hæve stemmen eller bare ønsker at tale om noget følelsesmæssigt.

Obs! det kan selvfølgelig sagtens være at du bor med en autist som er ok god til den følelsesmæssige gensidighed, måske har han gjort det til et projekt. Autismeprofiler er meget forskellige skal vi huske på.

                 Gode råd til dig der lever med en Asperger

1.      Skru ned for forventningerne. Skru ned for dine forventninger i forhold til, hvor stor en grad af følelsesmæssig gensidighed, du mener, der skal være i et parforhold.

2.      Få tanket følelserne op hos venner og familie. Den energi og de følelser, du udsender i parforholdet, ville i en optimal verden blive valideret, og du ville modtage den samme mængde følelsesmæssig respons og energi tilbage fra partneren. Dette vil også meget bedre kunne lade sig gøre, hvis man bor med en NT-partner. Men hvis man bor med an autist, må man acceptere, at man ikke får den samme mængde tilbage som man selv sender ud. Du skal så huske dig selv på, at det ikke er fordi din AS-partner er kold eller ligeglad med dig. Det er simpelthen bare fordi hans hjerne er anderledes. For at sætte det lidt på spidsen og arbejde i bil-termer, kan man sige, at du kun kan få tanket så og så meget op fra din partner følelsesmæssigt, resten af tanken er du nødt til at få fyldt op fra venner og familie.

 

 

Denne artikel er skrevet af Ole Rauff. 2019 Autisme i parforholdet.

Skriv en kommentar