Hyper fokusering på særinteressen på bekostning af det følelsesmæssige

Det kan være meget intenst når en asperger hyperfokuserer på et nyt projekt

Jeg vil her bruge mig selv som eksempel. Hvis jeg pludselig har fundet noget helt nyt at kaste sig over mig over, et nyt projekt, så arbejder jeg som ti vilde heste, hvilket kan og har givet fantastiske resultater; til gengæld bliver der så også fuldstændig slukket for mentaliseringen, og andre mennesker er bare i vejen for mig. Tid og sted bliver glemt, og jeg risikerer når det er værst, at glemme at spise og drikke, dog ikke så meget som i gamle dage, da jeg er ret seriøs med min styrketræning og helst skal have nok protein i løbet af en dag.

Når jeg sådan er fordybet i et projekt, så kan jeg også let komme til at glemme indlærte strategier, som ellers sørger for, at jeg bedre kan navigere rundt i en NT-verden. Hvis andre er uenige med mig eller kritiserer det, jeg har gang i, vil jeg kunne finde på at reagere umodent og for kraftigt. Det vil på mange måder være sådan, at jeg slet ikke vil kunne rumme, at andre har en anden mening om det, jeg laver. Når røgen har lagt sig, og det er blevet ordinær hverdag igen, så vil jeg vende tilbage til min normale modus, og det vil betyde, at jeg igen vil kunne reagere konstruktivt på kritik og vil kunne rumme andre, samt være i stand til at huske mig selv på at sætte mig i andres sted (mentalisering).

Det er ikke sikkert, at den asperger, du bor med, vil agere som jeg gør. Det du derimod vil kunne opleve, er at jo mere en asperger hyper fokuserer, jo mere vil dit følelsesliv og dine behov blive ignoreret.

           Gode råd til dig der lever med en Asperger

  1. Vær taktisk når han hyperfokuserer. Du kan se, at din AS-partner hyper fokuserer på et projekt. Han taler og taler om det, og det er det eneste, der kører i hans hoved. Uanset hvor meget du mener, at du også har behov, der skal opfyldes, så skal man som partner være taktisk. Han vil have meget svært ved at forholde sig til andet end det, der kører i hans hoved, og enhver form for afbrydelse vil let kunne gøre ham stresset og resultere i konflikter. Hvis du skal tale med ham om noget vigtigt, som f.eks. involverer det at skulle tage stilling til en masse ting, så vent til røgen har lagt sig, og hvis der er noget I skal, f.eks. på udflugt, besøg etc., så forbered ham på det i god tid.
  2. Der er ikke plads til andet. Når din AS-partner er helt oppe i højeste gear og kører afsted med et nyt projekt, så vil risikoen for at han glemmer pligter og aftaler være forhøjet. Vær opmærksom på det.
  3. Fra orkan til jævn vind. Du vil kunne føle dig meget ensom, når din AS-partner er helt fordybet i et nyt projekt. Dog vil rutinen også sætte ind, når det handler om autisme, så hav lidt tålmodighed. Når han har været i gang med projektet i noget tid, og ”orkanen” er blevet til ”jævn vind”, så vil han være lettere at komme i kontakt med og vil også være mere villig til at lave noget, der ikke involverer særinteressen.

 

 

Denne artikel er skrevet af Ole Rauff. 2019 Autisme i parforholdet.

Skriv en kommentar