Hvorfor skændes vi nu igen?!

Ved at være bevidst om nogle bestemte mekanismer, kan man undgå en masse unødige skænderier.

 

Så skete det igen… Du står og diskuterer med din AS-partner, men han er ikke til at rokke en eneste millimeter! Du bliver som sædvanligt frustreret over disse destruktive diskussioner, der alt for ofte går over i skænderier. Hvordan pokker kan man være så stædig!!!? – tænker du… Skænderiet handlede i øvrigt denne gang om, at du på selve dagen, ½ time før I skulle afsted til Fleggaard/Otto-Duborg, pludselig ændrede planerne og i stedet ville ned til et shopping-center i Flensborg, som du havde hørt godt om fra en veninde.

Du vidste på forhånd, at din AS-partner mange gange havde kørt til Fleggaard og Otto-Duborg, men aldrig havde kørt inde i selve Flensborg. Det sidste du tænkte på var, at det skulle være et problem. Derfor sagde du følgende til ham: ”Du skal jo blot køre 6-7 km mere, end du er vant til, og så er vi ved shopping-centret!”. Det prellede fuldstændigt af på ham og havde i stedet den effekt, at han hævede stemmen!

Hvordan i alverden kunne dette ønske om at hygge sig i et shopping-center, udvikle sig til et skænderi, hvor din partner blev drønstædig og umulig at få til at ændre sin rutine med kun at køre til Fleggaard/Otto Duborg?

Hvorfor går det galt? Hvorfor er disse ekstra 6 -7 km så svære?

 

    1. Rutiner: En asperger trives bedst med faste rutiner og klar struktur. At skulle bryde med rutinerne og pludselig gøre en ny ting kan være svært og kan føles som at der bliver smidt en ”bombe” foran os. At køre til Otto Duborg/Fleggaard er en rutine, der er blevet indkørt igennem lang tid, og det er aspergeren tryg ved.
    2. Angst: Din AS-partner har i det omtalte tilfælde aldrig før kørt inde i Flensborg, dvs. det at skulle køre rundt inde i en relativt stor by med omkring 90.000 indbyggere for første gang. Og hvordan med trafikken? Er den voldsom?! Hvad med parkeringsforhold? Hvordan er de? Måske er det på en helt anden måde end herhjemme? Okay… parkeringsanlæg, siger du… men hvordan foregår betalingen?! Dvs. alle mulige ukendte faktorer, der farer rundt i AS-hovedet.
    3. Rigiditet: Jo mere utryg en asperger er ved en situation, jo mere rigid bliver han. Mange gange, når din AS-partner er ekstremt rigid og umulig at diskutere med, så er det fordi rigiditeten er blevet forstærket af angst og stress. I sådan en situation er det næsten helt umuligt at rokke ved ham.
    4. Nedsatte eksekutive funktioner: I dette tilfælde er det bare drønsvært for din AS-partner at skulle overskue denne nye plan. Der er planlægning i forhold til parkering, måske tæt trafik, larm og så er der det, at det er et nyt og ukendt sted. Alt dette kører derudaf i hovedet og gør det meget svært for aspergeren at strukturere, organisere og først og fremmest at overskue denne tur.
    5. Problemer i forhold til mentalisering din AS-partner kan have svært ved at se pointen i at skulle et nyt sted hen. Hvorfor alt det besvær? – tænker han.  Hvad er der i det center, som ikke kan købes de sædvanlige steder? Hvorfor bruge tid og energi på det? Kort sagt har han svært ved at se, hvorfor du har et behov for at ville hen til det shopping-center, og formentlig ser han slet ikke situationen fra din side, da de andre punkter lægger beslag på alle hans kognitive ressourcer.

                                   Gode råd til dig der lever med en Asperger

  1. Annoncer en sådan ændring i god tid! Hvis du minimum en dag før havde sagt til ham at du gerne vil køre en anden rute, så ville han have haft tid til at vænne sig til tanken og omstille sig. Man skal ikke pludselig smide en sådan ”bombe” i aspergerens hoved kun ½ time før I skal afsted.
  2. Vær taktisk! Lad være med at starte samtalen med at sige: ”Kan vi ikke prøve at køre hen til det her shopping-center inde i Flensborg?”. Gør du det på den måde, så har du allerede aktiveret en masse forsvarsmekanismer inde i aspergerens hoved, og så er det ikke sikkert, at du kommer hen, hvor du gerne vil med ham! Start i stedet for med at vise det sted, hvor du gerne vil hen på computeren, brug teknologien: Google Maps, streetview og satellitfotos etc., og vis så, hvor enkelt det egentligt er at nå hen til det ønskede sted.
  3. Tag bolde væk fra ham! Her mener jeg det, at din AS-partner kun skal koncentrere sig om en eneste ting, og det er kørsel! Hvis du i din fremlægning af dit ønske om at køre til shopping- centret siger, at du 100 procent tager dig af alt andet, dvs. betaling for parkering/GPS osv., så fjerner du meget stress og tunge tanker hos din AS-partner. Alternativet er selvfølgelig, at du kører, det vil gøre det nemmere for ham i forhold til at kapere strukturændringen.
  4. GPS! En GPS er efter min mening meget vigtig for en autist. Det kan dog være svært for os at følge med på GPS, når vi samtidigt bruger al vores energi på at køre til et nyt og ukendt sted. Derfor bør du faktisk styre GPS´en og ”oversætte” fra den til din partner.
  5. Brug teknologien. Eksemplet med en shopping-tur til Flensborg er blot et eksempel på, hvordan rigiditeten kan vokse sig så stor, at den fra at være et irriterende hegn, der nogle gange kan være besværligt at forcere, nu er forvandlet til en uigennemtrængelig mur. Det at bruge teknologien til at fjerne frygt og angst, er oplagt i den specifikke situation. Der kan være mange andre situationer, hvor du oplever rigiditeten for fuld udblæsning – typisk er det angst og stress, der forstærker den. Denne viden er vigtig, og derfor gælder det om så vidt muligt at få fjernet angsten og stressen først, hvis du ønsker at gøre noget ved rigiditeten.

.

Skriv en kommentar