Hvorfor giver du mig ikke et kram!?

            Husk din partner er ikke flydende i ”non-verbalsk” ligesom dig!

Du sidder ved morgenbordet og dit kropssprog demonstrerer tydeligt, at du ikke er glad. Faktisk har du nu efterhånden i en længere periode opbygget en frustration over, at din asperger-partner hver evig eneste dag, fuldstændig som var han på autopilot, spiser sin mad for derefter at skylle det hele ned med den sædvanlige kop kaffe, mens han lige får tjekket dagens første indkommende mail. Glad og velfornøjet   skynder han sig afsted på arbejde af frygt for at komme for sent – og for sent ønsker han ikke at komme, da det ligger til aspergere at være pligtopfyldende. Hvis man kommer for sent, vil man få negativ opmærksomhed, det ønsker vi ikke.

Du elsker din mand, og i det stille indrømmer du overfor dig selv, at han da godt nok fuldstændig minutiøst har planlagt alt, og intet er efterladt til tilfældighederne. Effektiv, grundig og styr på det hele! Ja, det er der, NÅR det handler om jobbet. Din beundring for hans effektivitet bliver nu atter afløst af tristhed og frustration. Du tænker:  Hvorfor kan han da ikke se på mig, at det, jeg sidder og venter på, er at han giver mig et kram, inden han tager på arbejde! Lægger han slet ikke mærke til mig, tænker han kun på sig selv?  Hvorfor forstår han ikke, hvor stor betydning den slags har i et parforhold, og har han ikke forståelse for, at jeg savner nærhed!!?

For hver dag der går, bliver frustrationen større og større, til sidst kan du måske ikke kontrollere dig, og du kommer måske til, på en alt for hård måde, at fortælle ham, hvad problemet er… Effekten af det er, at han, rystet og vingeskudt nærmest kryber ned i det nærmeste musehul og indtager en forsvarsposition, samtidigt med at der måske er trælse minder, traumatiske oplevelser og mobning fra hans tid i skolen som vælter ned over ham som en lavine. Situationen er nu helt fuldstændigt fastlåst, og intet konstruktivt vil kunne ske efter sådan en omgang.

Hvorfor giver han dig ikke bare et kram som det mest naturligste i verden?

Hvorfor er det, at han da ikke bare giver dig et kram, før han går, når det nu er så åbenlyst for enhver, at det er dét, dit kropssprog signalerer?! Hvor svært kan det være?! Det gør han ikke af den simple grund, at vi med AS har svært ved at regne det ud automatisk som en NT-er. Vi har meget svært ved at afkode ud fra situationen, at det er et kram, du har brug for, medmindre vi har regnet det ud ved hjælp af logik og lagret det i vores erfaring.  Desuden skal du oveni regnestykket lægge det faktum, at vi utallige gange igennem vores liv har fejllæst andres kropssprog med negative konsekvenser. Derfor kan vi være ekstra forsigtige og tøvende i forhold til at begynde at handle på noget, vi godt kan se ikke er normalt og afslappet kropssprog, men som vi har meget svært ved at udlede en mening fra. Så hellere undlade at handle og på den måde skåne os selv.

                Gode råd til dig der lever med en Asperger

1.   Sig, Jeg har brug for et kram nu”. Løsningen er, at du og din partner i en rolig stund taler om i hvilke situationer, du har brug for kram og nærhed. Men også, hvis han glemmer det, f.eks. i situationen ved morgenbordet, siger til ham: ”Jeg har brug for et kram nu”.  Hvis du gør det på den måde, så vil du opleve, at du fjerner spænding, usikkerhed og forvirring hos ham, og du vil opleve en person, der virkelig gerne vil kramme og give dig kærlighed, men som faktisk bare indimellem skal have hjælp til noget, der for en NT er basalt og elementært, groft sagt…

2. Prøv at undgå at tale hårdt. Husk på, at hvis man taler hårdt til en asperger, så er der stor risiko for, at han for det første vil opfatte din kritik som en kritik af hele hans person og derfor gå totalt i forsvarsposition; dernæst vil han have svært ved at forstå, at de hårde ord, der kom ud af din mund, blot var noget du sagde i en ophedet stund.

 

Denne artikel er skrevet af Ole Rauff. 2019 Autisme i parforholdet.

Skriv en kommentar