Hvor godt taler du fransk?

Hvor godt kan du begå dig på gymnasiefransk? Kan du tale flydende og begå dig i alle situationer? Kan du forstå alt der bliver sagt i en fransk film?

Hvis du kun har haft fransk på gymnasiet, gætter jeg på at svaret er nej. Det opnåede niveau på gymnasiefransk er formentlig ikke højere end at du måske kan begå dig forsigtigt som turist og måske forstå simple samtaler under forudsætning af at der bliver talt langsomt og taget hensyn til dig. For os med Aspergers Syndrom er det at aflæse de nonverbale signaler lidt ligesom et fremmedsprog som vi ikke kan blive flydende i.

Jeg er ellers i meget skarp træning i forhold til at træne sprog i det jeg taler 14 sprog på forskellige niveauer, nogle af dem kan jeg tolke, i andre taler jeg på et mellemniveau, så er der nogle stykker jeg kun taler på begynderniveau, hvor jeg vil kunne begå mig som turist og måske har et ordforråd på 300-600 ord.

Hvis jeg ville, så kunne jeg sagtens tage et af mine sprog som jeg pt. kun kan på begynderniveau (f.eks. polsk) og så træne det intensivt i 2 timer om dagen i et år og så rykke op på et niveau, hvor jeg ville kunne tolke, hvis samtalen da ikke er alt for teknisk.

Men! Det samme ville jeg ikke kunne gøre med ”non-verbalsk”. Jeg kan selvfølgelig læse bøger om kropssprog etc. (det har jeg gjort rigeligt). Men uanset, hvor meget jeg læser og studerer det, vil min autisme forstyrre, spænde ben og forårsage, at jeg kun vil kunne nå et niveau, der måske ligger et sted mellem begynderniveau og mellemniveau.

Dette er enormt vigtigt for dig som NT-partner at vide. Det er også vigtigt at slå fast at nogle aspergere er bedre end andre når det kommer til afkodning af det nonverbale. Nogle af os er på ”gymnasiefranskniveau” andre af os er måske lidt bedre. Typisk er kvinder med AS dygtigere end AS-mænd, da de mange gange har gjort det sociale til et projekt og brugt store mængder energi på at kopiere andre. Flydende bliver vi dog aldrig.

 

Denne artikel er skrevet af Ole Rauff. 2019 Autisme i parforholdet.

Skriv en kommentar