Husk nu din jakke og hue!

Ja, med den overskrift skulle man næsten tro at jeg gik efter at vinde DM i lavpraktiske råd!

Jeg arbejdede på et tidspunkt sammen med én i et supermarked, som rendte rundt i shorts om vinteren, og det vel at mærke udenfor. Dengang undrede jeg mig såre over det, for det var da i grunden en mærkelig påklædning, når temperaturen var lige omkring frysepunktet. Siden den oplevelse er det gået op for mig, at nogle mennesker med autisme har svært ved at mærke kulde/varme/smerte etc. Om den pågældende unge medarbejder i shortsene var autist, skal jeg ikke kunne sige, men det ville ikke overraske mig spor, hvis han var, da han faktisk udviste en del autistiske træk.

Som partner vil du måske kunne opleve, at din AS-partner ikke passer på sig selv, måske klæder han sig ikke passende på i forhold til vejret. Måske vil han ikke bruge en bestemt slags påklædning på trods af, at det er det mest optimale i situationen – det kan være, at det er lavet af et materiale, som generer ham.

Hvis du ofte tager din AS-partner i ikke at klæde sig ordentligt på i forhold til årstiderne, kan det meget vel være, at han ikke er i stand til rigtigt at sanse f.eks. koldt vejr og måske står og arbejder i en tynd skjorte med forøget risiko for at blive syg.

                          Gode råd til dig der lever med en Asperger

  1. Sjældent dovenskab. For dig er det vigtigt at vide, at din partner kan have en sanseforstyrrelsesprofil hvor det er svært for ham at registrere lave temperaturer etc. Med denne viden, behøver du ikke at spekulere på, om han er doven, ligeglad eller lignende. Hjælp ham med at klæde sig ordentligt på hvis han har problemer i denne retning.
  2. Gåsehud. Vær meget obs. på, at der er bestemte materialer og stoffer, som vi bare ikke kan tåle, og det er ikke for at være vanskelig. Jeg kan fx ikke tåle at røre ved gulvtæpper og fløjl, bare det at jeg sidder og skriver om det, gør mig helt hvid i hovedet, maven krymper sig sammen og jeg får gåsehud over hele kroppen.
  3. Hyposensihvadfornoget!? Hvis din AS-partner har svært ved f.eks. at fornemme og mærke lave temperaturer eller har svært ved at mærke smerte, sult etc., så kan du læse mere om dette emne ved at søge ’hyposensitivity’.

Skriv en kommentar