Han undlader ikke at trøste og udvise omsorg fordi han er ligeglad

         Vores mange nederlag livet igennem kan gøre os handlingslammede

 

Jeg bliver ked af det som alle andre, hvis jeg ser én, jeg holder af i sorg. Det gør jeg, fordi jeg ikke har problemer i forhold til den affektive empati. jeg vil også gerne bare, som det mest naturlige i verden, kunne gå hen og trøste og sige nogle passende ord for at hjælpe.

Det har jeg prøvet at gøre tidligere, men erfaringerne er ikke gode. Alt for mange gange igennem livet har jeg misforstået situationen. jeg har måske med lethed kunnet se, at du var ked af det, men jeg misforstod det store billede/konteksten. jeg kunne ikke sætte mig ind i, hvad der mon var af tanker i hovedet på dig og sagde så noget upassende, som i værste fald eskalerede situationen og i bedste fald blot gjorde den akavet.

Når man således tilpas mange gange har fået adskillige rap over nallerne som følge af aktiv handling, så vælger man ofte den passive, men sikre strategi, der går ud på ikke at gøre noget.

Dette er rent menneskeligt set ikke det optimale, for jeg vælger jo en ikke-handlen i en situation, hvor et menneske har brug for omsorg. Men for mig er denne passive strategi ren overlevelsesmekanisme. Jeg vil hellere undlade at gøre noget fremfor at opleve skam og nederlag, som jeg har oplevet så mange gange før.

Hvis du kan genkende dette hos din AS-partner, så læs rådene.

         Gode råd til dig der lever med en Asperger

1.      Sig ”Jeg har brug for at du trøster mig!”. Hvis du melder klart ud at du har brug for at blive trøstet og få omsorg fra din AS-partner, så gør du alting 1000 gange lettere for os. Du vil så opleve en partner, der er der for dig. og som vil gøre alt for at få dig til at få det godt igen. Generelt bør du tale i hele sætninger og bruge et direkte sprog med os.

2.      Er min partner ked af det? Aspergere har ikke altid et ansigtsudtryk, der passer til situationen. På trods af at konflikter, sorg og lignende let kan fylde vores hoveder, er det ikke sikkert at vores ansigt stemmer overens med vores følelser. Spørg ind, hvis du vil have det afklaret. For vi er ofte heller ikke gode til at melde ud om det, der kører inde i hovedet på os.

 

Denne artikel er skrevet af Ole Rauff. 2019 Autisme i parforholdet.

Skriv en kommentar