Fortæl os det!

Vi ved det ikke før du fortæller os det!

Det er let at gå rundt og opbygge vrede og irritation over, at din partner ikke hjælper til i det daglige. Det kan være småting. F.eks. at han ikke hjælper dig med at pakke tingene i supermarkedet, eller kun laver en kop kaffe til sig selv i stedet for at spørge, om du også vil have en kop. Måske har du ofte tænkt, at han er egoistisk og tankeløs. Måske tænker du endda: ”Det er da utroligt, som han tager mig for givet!”. Denne meget langsomme, men sikre ophobning af irritation og vrede, kan ødelægge ethvert parforhold.

Hvis du bor sammen med en autist, kan vi med det samme starte med at slette ordet ’egoistisk’ og erstatte det med ’problemer i forhold til at mentalisere’. Med andre ord er det ikke pga. egoisme, at han glemmer og overser dig. Det er simpelthen, fordi han har svært ved at se tingene fra din side, at aflæse dine behov, at forstå konsekvenserne af sine handlinger eller i hele det taget at regne ud, hvordan din opfattelse af tingene er. Når han er dårligere end en NT til det, er det svært for ham at agere, som du forventer og være hensynsfuld på et passende niveau.

Det er så her, at overskriften kommer ind i billedet. Du kan som NT-partner være nødt til at fortælle din AS-partner, at han f.eks. skal hjælpe med at pakke tingene i supermarkedet – du kan ikke forvente, at han selv er i stand til at regne det ud! På trods af, hvor banalt og logisk det end forekommer. Du er også nødt til at formulere det meget klart og direkte, når han igen og igen tager dig for givet. Hvis ikke du melder det klart ud, vil han aldrig opdage det, og pludselig vil I stå og diskutere voldsomt, uden at noget som helst bliver løst.

           Gode råd til dig der lever med en Asperger

1.      Gør det skriftligt. At få snakket disse ting igennem er vigtigt, inden de vokser sig alt for store, Hvis din AS-partner ikke er god til at tale om følelser ansigt til ansigt, så vil jeg råde jer til at tale om dem via f.eks. e-mail eller Messenger etc. Så kan han sidde og læse det i ro og fred og kun forholde sig til ord og ikke skulle bruge energi på at afkode dit kropssprog, mimik etc. Pas på, når du skriver, ikke at bruge ’du’ for meget, brug i stedet for ’jeg’. Humor er også fint at bruge, hvis I begge er indforståede med det. Gør opmærksom på, at du stadig elsker ham på trods af dette, og at du gør dette af kærlighed, og fordi du ønsker, at I også fremover skal være sammen.

 

Denne artikel er skrevet af Ole Rauff. 2019 Autisme i parforholdet.

Skriv en kommentar