Er man som asperger en oplagt kandidat til luksusfælden?

De nedsatte eksekutive funktioner kan gøre det meget svært for os at holde styr på økonomien.

Jeg har mistet mange penge, spildt mange penge, gået glip af økonomiske muligheder, i det hele taget har jeg, specielt tidligere i mit liv, haft en elendig økonomi. Først efter at jeg blev diagnosticeret begyndte jeg lige så langsomt at få styr på økonomien, eller måske, blive mindre ringe til at styre den. Jeg er stadig ikke god nok og vil nok aldrig blive god til at tænke langsigtet når jeg investerer i f.eks. bil.

Den store skurk her er de såkaldte ”nedsatte eksekutive funktioner”. Med andre ord har jeg mistet penge som følge af et af de største problemer, mange med asperger render rundt med. Dvs. den nedsatte evne til at overskue situationer, organisere og planlægge, osv.

     Gode råd til dig der lever med en Asperger

1  En asperger kan også være en haj til økonomi. Det er langt fra sikkert din AS-partner har problemer med økonomien. Måske er det omvendt, og det er ham, der står for regnskabet derhjemme med en præcision, der er en kongelig bogholder værdig. NT-er, kan også have problemer med økonomien jf. luksusfælden. Pointen her er bare at de nedsatte eksekutive funktioner øger risikoen for at få økonomiske problemer.

3.   Planlæg og følg planen. Hjælp ham med at planlægge, lav en ugeplan til ham. Det er ikke, fordi han er doven, at han glemmer at udføre de huslige opgaver, det er simpelthen bare, fordi han kan have svært ved at overskue det i hovedet. Giv ham det råd at han skal bruge kalenderfunktionen med reminder på mobilen. Uden et kalendersystem på den ene eller anden facon vil han formentligt glemme for mange aftaler.

4.   Vær på vagt overfor overforbrug af økonomien.  En asperger kan blive så opslugt af et eller andet, der koster penge, at pengene fosser ud af hans bankkonto. (fx onlinepoker).

5.   Rutiner, erfaringer og velkendte strukturer gør det nemmere for os. Jo mere velkendt situationen er. Jo mere struktureret hverdagen er for os, jo mindre skal vi bruge de eksekutive funktioner og på den måde sparer vi energi.

6.   Bed ham ikke om at fixe noget 10 min. før i skal til en fest. Pas på med ikke at sige til ham, f.eks. 10 min. før I skal afsted til en fest eller lign.  at det da også er irriterende, at vandhanen drypper. Der er nemlig stor risiko for, at din AS-partner vil have løst det problem og have det ud af verden – og det lige med det samme. Det kan generelt være vanskeligt for mig at udskyde sådanne ting. Jeg vil helst gøre det her og nu og få det afsluttet, så jeg får ro i hovedet.

 

Hvad er nedsatte eksekutive funktioner?

Nedsatte eksekutive funktioner betyder, at vi med autisme har svært ved at:

·        Overskue ting.

·        Gennemskue hvor lang tid noget tager.

·        Kombinere fortidige, nutidige og fremtidige handlinger.

·        Svært ved at forudsige konsekvenserne af vores handlinger.

·        Manglende impulskontrol.

·        Problemer i forhold til at organisere, planlægge og strukturere ting.

·        Svært ved at skulle vælge ved mange valgmuligheder.

·        Svært ved at omstille os til en ny situation.

·        Svært ved at skifte strategi og justere hvis der sker ændringer.

·        Svært ved at skifte ind og ud mellem forskellige opgaver.

·        Svært ved at gennemføre planlagte ting og svært ved at igangsætte.

·        Svært ved at formulere en løsning på et problem.

 

 


 

Denne artikel er skrevet af Ole Rauff. 2019 Autisme i parforholdet.

Skriv en kommentar