Er det hyggeligt for en asperger at være på restaurant?

Det er faktisk rigtig træls, når man ikke automatisk kan filtrere alle de andres samtaler fra.

Jeg var for år tilbage på en lille marokkansk restaurant med nogle kursister, som jeg underviste i arabisk. Vi ankom ved en 19-tiden, fik skældud af ejeren fordi vi i stedet for 5 som aftalt, kun var 4. Der var totalt fyldt op med gæster, jeg tænker det var derfor ejeren fik et mindre anfald, for det gjaldt om at udnytte den trange plads bedst muligt. Vi blev således placeret ved et bord, hvor jeg følte, at jeg med min halvtykke krop sad som sild i en tønde.

Maden var okay, men jeg slappede på ingen måder af. Hele tiden sad jeg og blev distraheret af de mange gæster. Når så en af mine kursister talte til mig, hørte jeg kun 60-70 procent af det sagte, og det gjorde samtale umådeligt besværlig. Heldigvis vidste mine kursister, at jeg havde AS og forstod derfor, at jeg ikke var mig selv, og ikke mindst forstod de, hvorfor jeg var forvirret og anspændt fremfor at være afslappet.

I gamle dage, før jeg vidste, at jeg havde AS, blev folk ofte overraskede over, hvor underligt stille og hæmmet jeg kunne være på steder med mange mennesker. Så vidt muligt sørgede jeg for i sådanne situationer at hælde godt med alkohol indenbords; det hjalp nemlig med at undertrykke angsten og sanseforstyrrelserne.

Hvordan kan det være, at jeg (i ædru tilstand) ikke rigtigt kan deltage i samtaler med dem ved bordet, hvis der er mange gæster i restauranten, og ikke slapper af, men derimod er anspændt? Hovedårsagen er, at vi med Aspergers har en hjerne, der ikke automatisk filtrerer unødvendig baggrundsstøj væk og automatisk tuner ind på det relevante. Med andre ord sidder jeg og følger med i alle samtaler fra alle gæsterne – ret irriterende for at være ærlig. Desuden vil alt for mange sanseudfordringer skabe en kamp/flugt tilstand, som gør, at man ikke slapper af. Jo flere mennesker og jo mere gang i den der er, jo mere er min hjerne på overarbejde, og jo mindre slapper jeg af.

Hvis jeg skal på restaurant, så skal det helst være omkring kl. 17, med andre ord skal det være, før hovedparten af de andre gæster kommer. Er jeg på restauranten på det tidspunkt, og der ikke er mere end måske ti procent fyldt op med gæster, så er det ok for mig. Så slapper jeg nogenlunde af og vil være i stand til at samtale med de andre ved bordet.

                                         Gode råd til dig der lever med en Asperger

  1. Det er ikke dig der er kedelig at høre på! Hvis du føler, at din AS-partner er fraværende og svær at komme i kontakt med på f.eks. en restaurant, så skal du ikke tage det personligt, det er ikke er din skyld, men derimod det at de mange stemmer og indtryk kommer u filtreret ind i AS-hjernen, og at den ikke automatisk tuner ind på det væsentlige og relevante, men i stedet bearbejder alle indtryk og lyde med samme intensitet, og det gør det svært for os at slappe af og være nærværende.
  2. Prøv at finde et kompromis. Hvis din AS-partner har mere lyst til at være hjemme fremfor at tage i byen og spise, og du vil på restaurant, så vælg tidspunkter, hvor der ikke er så mange mennesker. Det vil du opleve kan gøre en kæmpe forskel.
  3. Planlæg hvis der foregår meget socialt. Vær opmærksom på, at man, som asperger, har tidspunkter, hvor man er mere sansefølsom end andre. Jo lavere funktionsniveauet er og jo mere stresset man er, jo mere sansefølsom er man, derfor bør du have dette med i planlægningen. Hvis f.eks. du og din AS-partner har været sociale fredag og lørdag, og børnene så gerne vil på McDonalds om søndagen, og det lige præcis på det tidspunkt, hvor alle de andre børnefamilier også kommer, ja, så kan det være at din partner er godt træt og udkørt i hovedet, og derfor langt dårligere vil kunne klare alle de sansemæssige udfordringer, der vil kunne være på fx McDonalds på kritiske tidspunkter.
  4. Nærmest som 2 forskellige personer. Du er nok allerede klar over hvor stor forskel der er på din AS-partner, når I er alene hjemme, og når I er ude i byen. Han kan være veltalende, sjov og spontan hjemme, og specielt i 1:1 situationer, for så at være alt for hæmmet, hvis I er ude blandt mange andre mennesker. Dette er helt normalt for os med AS.
  5. Hvad er der mere i pakken? Vær også opmærksom på, at det kan være svært for aspergere at vise følelser i det offentlige rum. Du vil kunne opleve, at vi f.eks. ikke vil holde dig i hånden, når vi går tur med dig. Tag det ikke personligt, det samme hvis vi har svært ved at kysse dig uden for hjemmets fire vægge – det skal du heller ikke tage personligt, det er ofte bare en del af ”AS-pakken”.
  6. At undgå sanseforstyrrelser er vigtigere end gourmetmad. Måske vælger du som NT, restaurant ud fra parametre som fx hvor lækker maden er, hvor hyggeligt der er og hvordan stemningen er. Du vil kunne opleve at din AS-partner i stedet vælger restaurant ud fra, hvordan den påvirker ham i forhold til sanseforstyrrelser og stress, og at madens kvalitet kun spiller en meget sekundær rolle.

Skriv en kommentar