En ferie med aktiviteter

Jeg vil i dette afsnit sikkert virke som en party-killer, det er jeg udmærket klar over, men det har jeg det ganske fint med.

Når jeg en sjælden gang imellem er på ferie, sker der ikke det store. Jeg vil helst sidde i skyggen et eller andet sted, læse en bog, træne sprog og smage på den lokale fadøl fremfor at skulle lave alt muligt. Så, ja, det er nok ikke sjovt at være på ferie med mig, det indrømmer jeg blankt.

Som NT-er vil man måske, afhængig af temperament, gerne opleve noget på sin ferie, man vil måske gerne lave noget aktivt. Man ser måske et skilt, hvor der står: ”Lej 4 cykler i en hel dag for 25 euro”, og man tænker så som NT-er: ”Yes! det skal vi da! Det er sgu da billigt, og det bliver sikkert en dejlig oplevelse!?” 

Cykeltur

Det lykkes dig at overtale din AS-partner og børnene. I tager så helt spontant af sted på 4 godt slidte cykler. Turen starter selvfølgelig med, at det ene barn vælter og får en hudafskrabning, I får det fikset, og du kan mærke, at din AS-partner er lettere irriteret over denne hændelse. Efter godt 20 minutter begynder din partner at brokke sig højlydt over at få solcreme i øjnene. I befinder jer på en ret stejl bakke, og solen bager, det er derfor uundgåeligt, at sveddråberne begynder at løbe. Som om det var det eneste! I beslutter jer nemlig for at tage et hvil ved nogle bænke. Desværre vrimler det pludselig med hvepse. Det viser sig, at jeres søn har prikket til et hvepsebo med en pind, og nu er helvede løs. Din AS-partner er helt oppe i det røde felt og forbander denne cykeltur ved hjælp af sprogets værste gloser. Efter et par cykelkæder, der røg af, ankommer I så efter 4 timer til hotellet med sorte og fedtede hænder. Stressniveauet er ovenikøbet væsentligt forhøjet, og I har ikke rigtig oplevet noget spændende, andet end en hård cykeltur i bagende sol.  Din AS-partner siger vredt over middagen, at det da havde været 100 gange bedre, hvis alle bare havde taget hver sin motionscykel i hotellets fitnessrum og så havde cyklet i en time på dem.

I dette eksempel vil jeg sige, at man bør lytte til AS-partnerens efterrationale. Jeg vil mene, at man med den beskrevne situation in mente, bør være varsom med, hvad man finder på af spontane ting i ferien. Jeg siger ikke, at man ikke skal besøge butikker, tage på udflugter og den slags, men når det handler om mere komplekse ting, som f.eks. en cykeltur uden guide, hvor alt muligt kan gå galt, ja, så mener jeg, at det er bedre at lade være. Der er selvfølgelig en chance for, at intet går galt på cykelturen, og at den er behagelig for alle, men ofte vil der i sådanne situationer gå små, eller i værste fald, store ting galt, og så stiger stressniveauet desværre alt for hurtigt, når der er autisme indover.

                         Gode råd til dig der lever med en Asperger

  1. Det er fristende ja, men skal man partout gøre det? Det kan være fristende, når man er på ferie at prøve lidt mere udfordrende aktiviteter, det være sig en cykeltur som i eksemplet eller måske en kanotur. Mit råd er, at man skal være meget kritisk og varsom med at gå i gang med den slags, når der er autisme indover, hvis I ikke er inde i rutinen med aktiviteten, ja så vil det måske udvikle sig til en træls oplevelse for alle parter, hvor én måske ryger i vandet, eller pludselig kommer der måske en strækning, hvor det går for hurtigt pga. stærk strøm osv. Pointen er også her, at der simpelthen er for mange ting, der kan gå galt.
  2. Meltdowns kan gøre det trælse til en mareridtssituation. Overmod og manglende rutine er også noget, der kan ramme NT-ere på ferie. For NT-erne kan det måske udvikle sig til en pinlig oplevelse hvis f.eks. at Røde Kors skal hente familien, fordi man er faret vild i de norske fjelde. Hvis det samme sker og der er autisme indover så er det ikke bare pinligt, så kan det nemlig udvikle sig til en mareridtssituation med meltdowns osv. Derfor vær ekstra påpasselig.
  3. Rutine er altafgørende. Har I rutinen, så er det en anden snak, så vil den tage over, og risikoen for, at der sker uforudsete ting under aktiviteten, vil være mindre.
  4. Vælg det sikre. Guidede ture, hvor intet er overladt til tilfældighederne og hvor det hele er velstruktureret, kan man selvfølgelig tage med på, autisme eller ej.
  5. Skru ned for ambitionsniveauet. Kort sagt skal man, efter min mening, når man er på ferie, og der er autisme indover, skrue ned for ambitionsniveauet. Kald mig bare for en partykiller, men: Better safe than sorry! Dette er især vigtig. hvis man også har autistiske børn.
  6. Del jer op. Vær også indstillet på, når I er på ferie, at I ikke behøver at følges ad hele tiden. Nt-erne kan lave noget mere spontant og ustruktureret, og autisterne noget andet, som er mindre spontant og mere struktureret. Det er helt fint og en god måde at tage hensyn til alle forskellighederne på.

 

Denne artikel er skrevet af Ole Rauff. 2019 Autisme i parforholdet.

Skriv en kommentar