Den stærke retfærdighedsfølelse

Man skal som autist huske sig selv på at verden dybest set er hamrende uretfærdig.

Noget af det værste, jeg ved, er at blive uretfærdigt behandlet. Jeg kan blive enormt voldsom (ikke voldelig), hvis jeg føler mig krænket i min retfærdighedsfølelse. Det kører i mit hoved, og jeg spilder en masse energi på at gå og gruble over det i ugevis bagefter.

En stærk retfærdighedsfølelse er noget, der kendetegner mange med AS. Denne egenskab er for det meste en fordel, men kan sandelig også være en klods om benet.

De positive sider: Man følger reglerne og indordner sig, så det hele kører lettere. Man er desuden meget støttende overfor andre, der er blevet uretfærdigt behandlet.

Ulemperne: Man følger måske reglerne nidkært og har svært ved kompromisser. At være total regelrytter kan f.eks. være en alvorlig ulempe i trafikken, hvor man nogle gange skal bruge den sunde fornuft og afvige fra reglerne for at undgå ulykker.

Du kan som partner opleve, at din AS-partner reagerer kraftigt, hvis hans stærke retfærdighedsfølelse bliver krænket.

                         Gode råd til dig der lever med en Asperger

1. Få det meldt ud hvis du føler sig utryg. Hvis din AS-partners stærke retfærdighedsfølelse for tit fører til destruktive eller farlige situationer, som f.eks. hvis han går amok over, at andre bilister ikke overholder færdselsreglerne, så få talt sammen om det og få ham forklaret, at du føler dig utryg, når han som chauffør bliver hidsig og kortvarigt mister kontrollen over sig selv. Det er let at sige, at han bare skal blive bedre til at trække på skuldrene og sige pyt. Kan han lære det, så er det fantastisk, hvis ikke, bliver du nødt til at insistere på, at han dropper sin ”road-rage” eller lader dig køre. Din sikkerhed er vigtigere end hans autisme!

2. Verden er ikke retfærdig og pytknappen er den vigtigste knap i livet, og man vil igen og igen komme ud for uretfærdigheder igennem livet. Jeg prøver at sige til mig selv, at det ikke kan betale sig at hidse sig op, selvom jeg nogle gange føler mig gevaldigt udfordret på min retfærdighedsfølelse. En strategi, jeg bruger, som du evt. kan give videre til din partner, er at huske sig selv på, at man som menneske kun har en begrænset mængde psykisk energi til rådighed, og at det ikke nytter at spilde den på ting, man ikke kan gøre noget ved. Det er desuden vigtigt at kunne sige ”pyt” til ting, man ikke kan gøre noget ved, så det samlede stressniveau ikke bliver for højt.

 

 

Denne artikel er skrevet af Ole Rauff. 2019 Autisme i parforholdet.

Skriv en kommentar