Den omvandrende arabiske parfumefabrik

Jeg var på et tidspunkt i Bilka for at handle, og det som sædvanligt efter kl. 19.00, da der ikke er så mange kunder på det tidspunkt. Det tidspunkt er langt mere asperger-venligt, og jeg vil til enhver tid anbefale andre autister at gøre det samme. Desværre var jeg den dag uheldig. For inde i frostafdelingen gik 4 arabere, to kvinder og 2 mænd rundt, som åbenbart mente, at det var god stil at oversprøjte sig selv med en halv liter kraftig og ildelugtende parfume, inden de skulle ud og gå rundt blandt andre mennesker.

Stanken var så forfærdelig, ulidelig og kraftig, at jeg slet ikke kunne tænke klart. Jeg kunne mærke, hvordan stressen steg indvendigt og flygtede derfor langt væk fra dem. Jeg endte faktisk nede i havecentret, hvor jeg prøvede at komme til mig selv. Efter et par minutter prøvede jeg at fortsætte mit indkøb, men stanken fra den hæslige parfume hang i reolerne! Med andre ord stank det stadig der, hvor de havde været for adskillige minutter siden. Og det var lige præcis de steder, hvor jeg havde brug for ting! Jeg skyndte mig derfor at handle færdigt, samtidig med at jeg gik en stor bue uden om dem. Jeg glemte selvfølgelig at købe en del ting, som jeg havde planlagt, fordi denne væmmelige og menneskefjendske parfume kørte i mit hoved.

Jeg var faktisk chokeret over, at man kunne være så hensynsløs og stinke så meget af klam parfume. Der er ingen tvivl om, at også alle de andre i butikken meget tydeligt kunne lugte at dette var et ekstremt parfumetilfælde. Men hvis man er autist og sansefølsom, så kan en sådan oplevelse gå fra at man ligesom en NT-er registrerer det, tænker sit og rynker på næsen, til at man får en nedsmeltning. Jeg vidste i hvert fald at jeg hurtigst muligt skulle væk, for var jeg blevet, så kunne jeg måske være kørt så meget op at jeg på arabisk kunne have fundet på at sige til dem ” لا أستطيع أن أكون في السوبر ماركت لأن رائحتكم مثل مصنع العطور!”[1].

( Jeg kan ikke være her supermarkedet pga. I lugter som en parfumefabrik!) Og det er lidt mit problem, at jeg ville kunne finde på at sige sådan noget og måske gøre situationen mere vanskelig for mig selv, når jeg kører op. Derfor skal jeg væk i en fart.

Da jeg kom hjem, var mit stressniveau mærkbart forøget, og jeg skyndte mig at tage høreværn på, da jeg uden dem slet ikke ville kunne hjælpe til i køkkenet med aftensmaden sammen med min kone. Jeg var lige ved at blive alt for irriteret over en misforståelse omkring det at skrue ned for blusset på en af kogepladerne, men viden om autisme hos os begge forhindrede så absolut den situation i at eskalere.

Du vil i parforholdet med en autist kunne risikere noget lignende det beskrevne, hvis din partner er sansefølsom i forhold til lugte. Det man som partner skal være meget opmærksom på er, hvor meget stress en sådan situation kan udløse hos autisten. Det kan blive så voldsomt, at der opstår en kamp/flugt reaktion og en nedsmeltning kan i værste tilfælde være resultatet.

[1]

Gode råd til dig der lever med en Asperger

  1. Man vil fra tid til anden blive udsat for parfumeangreb. Man kan ikke gardere sig mod sådanne pludselige parfumeangreb, som jeg oplevede. Men et godt tip, hvis din AS-partner er sansefølsom i forhold til lugte og du i en situation med f.eks. overdreven brug af klam parfume, kan lugte, at dette her er for meget af det gode, så prøv at gange det med 10 og på den måde forestil dig hvor meget det går ind og påvirker din partners autistiske hjerne. På den måde kan du bedre forstå, hvor meget ravage det kan skabe i vores hoveder og ikke mindst kan du så bedre forstå, hvorfor vi i sådan en situation kan finde på at køre op.
  2. Vær taktisk i forhold til supermarkeder. Et godt råd i forhold til supermarkeder: Jeg har arbejdet i supermarked i forskellige afdelinger sammenlagt i 10 år og kan derfor med sikkerhed sige, at man som autist bør undgå at handle i hverdagene mellem 16.00-18.00 samt lørdag og søndag mellem 12.00-15.00 Det er nemlig der, hvor der er flest kunder. Som autist kan man med fordel handle om aftenen og specielt efter kl. 22.00 er der dejlig stille i supermarkederne.

Skriv en kommentar