At være uhøflig uden at ville det

Du og din AS-partner befinder jer i en social situation, og på et tidspunkt bliver du af en af de andre stillet et direkte spørgsmål om et emne, som lige præcis du er godt inde i. Du når dog slet ikke at svare, for med det samme kører din AS-partner ud ad en tangent, og ikke nok med at han svarer på et spørgsmål, der blev specifikt stillet til dig, han begynder også at dreje samtalen ind på sig selv og tale ud fra sin egen verden, og det han siger har faktisk ikke rigtig noget med spørgsmålet at gøre. Efter 30-40 sekunder har han talt færdig, og folk sidder og kigger undrende på hinanden. En af de andre påpeger overfor din AS-partner på en måske lidt for bastant måde at ”Det ikke lige var det vi talte om ”.  Du bemærker, at din AS-partners ansigt skifter fra at være muntert og glad til, at han nu ligner et lille barn, der er blevet opdaget med hånden nede i kagekrukken.

Du sidder og tænker over, hvad der mon kører i hovedet hos din partner efter en sådan omgang.

Hvad kan der tænkes at køre i din AS-partners hoved?

  1. Frustration over, at han åbenbart igen har dummet sig i sådan en banal situation.
  2. Frustration over, at en anden mere eller mindre patroniserer ham, og at det samtidig er noget, der er sket alt for mange gange i hans liv.
  3. Frustration over at ødelægge stemningen og bringe sig selv i et negativt lys.
  4. Frustration over, at de andre tilsyneladende kan kommunikere uden at lave sådanne fejltrin.
  5. Frustration over at være uhøflig uden at ville det.
  6. Hvis I befinder jer et sted, hvor der er nye mennesker, og hvor det handler om at give et godt førstehåndsindtryk, kan du regne med, at din AS-partner vil være meget frustreret over ikke at kunne kontrollere sig selv, og ubevidst kommer til at give et negativt førstehåndsindtryk.
  7. Frustration over at det er så meget sværere at være social i en gruppe af mennesker fremfor 1:1
  8. Hvorfor gik det galt! Hvilket skyldes en generel manglende forståelse for de skjulte sociale koder. (Hvor godt fat man har i de skjulte sociale koder er meget forskelligt fra asperger til asperger)

Jo flere mennesker der er omkring din AS-partner, jo mere er vi mentalt på overarbejde og jo større chance er der for at vi måske kommer til at sige noget, der ikke er passende. Når du oplever, at din AS-partner kører ud ad en tangent og drejer emnet ind på sig selv, så bær over med ham. Han gør det ikke bevidst, men derimod fordi han er udstyret med en hjerne, der har en tendens til at slå automatpiloten til og køre ved hjælp af erfaring, når den hører bestemte ord eller sætninger og dreje emnet ind på sin egen verden. Hvis du overfor ham, udtrykker forståelse for hans vanskeligheder, så vil du og han sammen bedre kunne tale om at udvikle strategier, der kan hjælpe i sociale situationer.

                         Gode råd til dig der lever med en Asperger

1.      Jo mere viden og forståelse, jo mindre ydmygelse. Hvis der i det selskab, I befinder jer i, er en forståelse eller viden om, at din partner har AS, så er det en afgørende fordel. Selvfølgelig vil en situation, hvor det går galt i forhold til takt og tone selvfølgelig stadig være ærgerlig, men din AS-partner vil kunne slippe for mange frustrationer, da en forståelse for, at man har svært ved nogle ting, kan gøre alverden til forskel for en asperger.

2.      Rum os! Uanset hvor meget man som asperger træner og arbejder med strategier, så vil man ikke kunne undgå situationer som den beskrevne, det er bare noget, vi må leve med.

3.      Pas på sort/hvid adfærd! Pas på at din AS-partner ikke tænker for meget sort/hvidt i forhold til den person, der kommenterede hans adfærd. Selvfølgelig er det ikke i orden at ydmyge hinanden foran andre. Men hvis den anden blot henkastet sagde ”Det var ikke lige det vi talte om”, så er det ikke noget, der bør give anledning til, at aspergeren så aldrig mere vil have noget med den person at gøre. Sådan kunne jeg nemlig selv tidligere have fundet på at reagere, og det er ikke hensigtsmæssigt, da det blot øger den sociale isolation, man som asperger har let ved at havne i.

 

Denne artikel er skrevet af Ole Rauff. 2019 Autisme i parforholdet.

Skriv en kommentar