At fortælle historier på ”aspergersk-vis”

Hvor skete det, hvornår skete det? Hvem gjorde hvad og hvorfor?

Du er på den ene side glad, når din AS-partner fortæller og beretter om noget han har oplevet. På den anden side kan det ofte være en frustrerende oplevelse, når din partner starter på en beretning midtvejs og udelader starten. Det kan måske også være sådan at han starter fra begyndelsen, hvorefter han så udelader vigtige ting der er nødvendige for at du kan forstå, hvad der rent faktisk skete.

Uanset hvad, så sker det måske lidt for tit, at du bliver irriteret over at, du ikke ordentligt forstår, hvad der skete i beretningen/oplevelsen.

Jeg er personligt meget bevidst om denne tendens og gør, hvad jeg kan for at forsyne den jeg taler med om alle nødvendige ting og detaljer. Jeg er specielt meget opmærksom på at få indledningen med og en overordnet beskrivelse af tid/sted etc. Især har jeg fokus på problemet, fordi jeg er træt af, at folk ikke ordentligt har forstået det, jeg har fortalt og derfor skal begynde forfra. Så hellere gøre det ordentligt fra starten af.

                         Gode råd til dig der lever med en Asperger

1.      Jo mere vi prøver at mentalisere, jo bedre vil vi kunne forsyne historien med de nødvendige informationer som du ikke kender. Meget kort fortalt hopper kæden af, fordi din AS-partner har udfordringer i forhold til mentalisering/theory of mind. Jo mere din partner er bevidst om dette, jo mere han øver sig i at mentalisere, jo bedre vil han kunne berette som en NT-er og være klar over. at du ikke tænker og oplever det samme som ham.

2.      Kunsten at berette kan også autister blive bedre til. Der er ting man som asperger ikke kan forandre og ikke kan forbedre. Disse forhold skal man i et parforhold kunne rumme. Men der er samtidig også ting, som kan forbedres.  Kunsten at kunne fortælle en historie på en måde, der gør, at du ikke bliver frustreret, er noget, der efter min mening bør forbedres og trænes som asperger.

 

Denne artikel er skrevet af Ole Rauff. 2019 Autisme i parforholdet.

Skriv en kommentar