At blive slået ud af kurs

Sørg for at aspergeren har en plan B og gerne en plan C i tilfælde af uventede hændelser

Jeg skulle på et tidspunkt til en speciallæge i en anden by, og var nødt til at tage toget. Det var yderst vigtigt, at jeg mødte op til den aftalte tid, da jeg ville være nødt til at vente længe for at få en ny aftale.

Jeg troppede op på stationen i god tid, 30-40 min. før toget skulle afgå. Når jeg skal noget meget vigtigt, så sørger jeg nemlig for altid at komme i meget god tid i tilfælde af forsinkelser eller andet, der kan gå galt. Denne gode vane har reddet mig mange gange i løbet af livet.

Men jeg stod altså der på perronen og ville så med toget. Problemet var bare, at det ikke kom! Det var af en eller anden grund blevet aflyst. Det gjorde mig selvfølgelig stresset. Heldigvis havde jeg dagen i forvejen sørget for at planlægge grundigt og have en nødplan klar. Jeg vidste derfor, at der gik en bus, som jeg kunne tage. Den ville ankomme lidt senere, men jeg ville kunne nå aftalen.

Denne situation gik ok, jeg nåede det jeg skulle og undgik al for meget stress, men… det kunne kun lade sig gøre, fordi jeg havde sørget for at have en backup plan klar.

Hvad nu hvis jeg ikke havde planlagt det hele så nøje, og jeg ikke vidste, at der kørte en bus, så jeg måske var kommet en halv time for sent til aftalen, og de så havde nægtet at behandle mig? Ja, så var jeg selvfølgelig kørt helt op og ville have stresset helt vildt. Ikke nok med det, episoden ville have påvirket mig hele dagen, jeg ville ikke kunne tale om andet, ikke tænke på andet. Man kan sige, at episoden ville lægge beslag på det meste af min opmærksomhed i hovedet, og det vel at mærke resten af dagen. Derfor er jeg i sådan en tilstand sørgeligt nok også i større risiko for at komme galt af sted i trafikken.

Vi kan også forestille os en situation. hvor jeg ankom 30 min. for sent, speciallægen accepterede så alligevel at se på mig, og problemet blev på den måde løst -men så ville det hele alligevel køre i hovedet på mig resten af dagen og gøre mig anspændt. Der ville gå lang tid, før jeg ville komme ned i gear igen, og jeg ville bruge meget energi på at spekulere på situationen, da den garanteret ville køre som en film i adskillige timer efterfølgende.

Når jeg sådan er kommet op at køre pga. en træls episode med en forsinkelse i forhold til noget vigtigt, så vil jeg også, når jeg skal hjem igen, være anspændt i forhold til togafgange. Jeg vil kunne få en masse paranoide tanker om, at det sikkert sker igen, når jeg skal hjem. Jeg vil være yderst svær at kommunikere med for dem tæt på, og mit dårlige humør vil smitte og måske trække andre ned. Først dagen efter sådan en oplevelse vil jeg blive mig selv igen.

Det, der for alvor slår en asperger ud af kurs, er en situation, hvor der pludselig sker noget uventet, som vi mentalt ikke er forberedt på. I mit tilfælde ryster det mig i den grad, og jeg skal bruge meget energi på at komme til mig selv igen, hvilket godt kan tage lang tid.

Her er det vigtigt at slå fast, at man som NT-er fra naturens side er langt bedre rustet til at klare den slags situationer. En NT-er vil absolut heller ikke synes, det er sjovt, hvis der sker en forsinkelse, når det er noget vigtigt, man skal. Men en NT-hjerne er bare bedre til at ryste oplevelsen af sig, og situationen vil ikke påvirke på samme måde resten af dagen. Måske vil man som NT lufte sin irritation på Facebook eller lignende, det vil så hjælpe til at få bearbejdet episoden. NT-hjernen vil også være bedre til at justere resten af dagen i forhold til aftaler, måske udskyde frokostpausen etc. Dette er AS-hjernen ikke god til. Det er som om, hele korthuset vælter inde i hovedet på os, og vi skal bruge en masse energi på at genopbygge det.

        Gode råd til dig der lever med en Asperger

1.      Backupplaner er essentielt. Læg mærke til, hvor stor forskel der er på de to situationer, jeg remser op. Den ene, hvor jeg har en nødplan, og kommer tids nok til min aftale hos lægen, sammenholdt med den anden, hvor jeg ikke har en sådan, og læg mærke til hvor meget stress og kaos, der kører i autistens hoved! Prøv at forestille dig, at det er din AS-partner, det sker for, og du er lige ved siden af ham. Du ved måske allerede, mens du læser dette, at det normalvis ikke er behageligt, for han kører måske helt op og kan ikke slappe af, før der er gået lang tid. Planlægning! og at have nødplaner er supervigtigt. Det kan ikke betones nok. Sørg for, så vidt muligt, fx ved forsinkelser, at have nødplaner klar, man kan aktivere, hvis tingene går galt f.eks. i forbi. Min beretning viser med al tydelighed, hvor følsom AS-hjernen er i forhold til den slags.

 

Denne artikel er skrevet af Ole Rauff. 2019 Autisme i parforholdet.

Skriv en kommentar