Aspergere og job

Aspergere er meget forskellige, nogle af os kan arbejde i et fuldtidsarbejde, andre kun i fleksjob, og så er der også nogle af os hvor arbejde ikke er en mulighed, og hvor førtidspension er den eneste løsning

Aspergere, der kan arbejde, har en stor værdi for ethvert samfund, det handler blot om at placere os i nogle rammer, der er tilpasset vores udfordringer. Hvis de er det, så kan vi være særdeles produktive.

Omvendt kan det blive dyrt for samfundet og svært i parforholdet, hvis rammerne på jobbet er ”anti-autistiske”. I parforholdet vil du meget nemt vide, om din AS-partner er i et job, hvor der er gode rammer for en autist eller ej. Hvis rammerne er dårlige, vil han sikkert hver dag, komme hjem fra jobbet og ligne en hængt kat og bruge resten af dagen på at restituere og slikke sår. Med andre ord vil du ikke rigtig få noget ud af ham, for al hans energi går på at holde sammen på sig selv på jobbet.

Selvfølgelig kan forkerte rammer også være svære at håndtere for folk uden autisme, så en NT-er kan også komme hjem fra jobbet og være smadret med lavt energi-niveau. Forskellen er bare, at vi med autisme grundet vores anderledes hjerne, er ekstra følsomme overfor forkerte rammer. Vi bliver slet og ret hårdere ramt, og har lettere ved at udvikle stress, angst, depression og andre psykiske lidelser, hvis rammerne er ”autistuvenlige”.  

Hvilke jobs er gode for autister og hvilke er ikke?

Gode jobs for os er først og fremmest jobs, som kræver en god langtids- arbejdshukommelse, fremfor en god kortids-arbejdshukommelse. Desuden er det vigtigt, at arbejdsopgaverne er klart definerede. Det er også jobs, hvor vi ikke skal bruge en masse energi på kommunikation, og hvor vi klart og tydeligt på en assertiv måde, får at vide, om det vi laver, er godt eller skidt uden, at det bliver pakket ind og vi så skal til at afkode budskabet. Desuden er det jobs hvor vi ikke hele tiden skal skifte mellem en masse forskellige ting. Aspergere er ikke ligefrem multitaskere, men det der faktisk er allersværest for os er, hvis vi hele tiden skal skifte imellem forskellige arbejdsopgaver.  Jobs, hvor vi kan få lov til at arbejde os hen imod målet på vores egen måde, passer os storartet.

Aspergere kan bestride mange forskellige jobs. Hvis vi ser bort fra militæret, så er der i samfundet ikke nogen begrænsninger for os. [1]

Nogle aspergere kan blive meget succesfulde, specielt hvis de arbejder med noget, hvor de kan bruge deres særinteresse. Et eksempel på dette er, Temple Grandin.

 

Eksempler på gode jobs: 

  • Bibliotekar   
  • Ingeniør
  • IT-jobs
  • Fotograf
  • Mekaniker
  • lagermedarbejder    

Eksempler på dårlige jobs:

  • Receptionist

  • Tjener (specielt hvis man har  ansvaret for mange borde)
  • Kok (specielt hvis det det er et sted med et hektisk arbejdsmiljø)
  • Kasseassistent hvor hurtig hovedregning er nødvendig.
[1] Jeg er lidt i tvivl om politiet godkender mennesker med en autisme diagnose, jeg tænker det er en helhedsvurdering af den enkelte kandidat.

Gode råd til dig der lever med en Asperger

1.      Aspergere kan sagtens sidde i store stillinger. Selvom det efter min bedste vurdering nok forekommer relativt sjældent, så kan en højtfungerende asperger faktisk godt arbejde som leder, være dygtig og glad for jobbet. Han kan sagtens tjene en god løn, køre i en stor Audi og have økonomisk overskud, som han så kan glæde sin familie med. Bagsiden af dette kan være, at han bruger al sin energi på jobbet og faktisk ikke rigtig er til stede, når han så er hjemme, da al hans fritid formentlig går på at restituere og blive hel igen. I sådan en situation må man forventningsafstemme sammen i forhold til, hvad man mener, der er påkrævet i et parforhold.

2.      Hjælp ham med at afkode den indirekte kommunikation. Noget af det, der kan forårsage meget stress på jobbet for os, er i forhold til kommunikationen.  Hvis vi arbejder et sted, hvor kommunikationen er tvetydig, og hvor vi skal bruge en masse energi på at afkode andres udmeldinger, så slapper vi ikke af og vil let kunne have ting, som folk har sagt til os, til at køre i hovedet på os resten af dagen. Som partner kan du med fordel spørge ind, hvis du fornemmer at dette kører i hans hoved, og så hjælpe ham med at finde hoved og hale i den lumske NT-kommunikation.

Denne artikel er skrevet af Ole Rauff. 2019 Autisme i parforholdet.

Skriv en kommentar