4 forskellige overordnede typer af aspergere i parforholdet


Type A

Eksternaliserende.

Det er de andre, der er gal

på den. Mener ikke selv at han fejler noget.

Vil aldrig tage imod diagnosticering.

Vil fortsætte med at stresse andre med

sine blinde vinkler. Man kan sige,

at han er som en spøgelses-bilist,

der mener, at det er alle de andre.

der kører i den forkerte side.

Type B

Internaliserende/eksternaliserende.

Dette er en person, der ikke ved, at han har Aspergers. Han stresser andre, fordi han ikke er blevet bevidstgjort om sine ”blinde vinkler”. Han er ikke ligeglad med andres følelser, han har bare slet ikke fokus på dem. Denne type vil kunne skifte til Type C hvis han opdager at han har Aspergers Syndrom.

Type B ved godt, at han har problemer i forhold til det sociale, men ved ikke hvorfor.

 

Type C

Internaliserende.

Accepterer at det er autisme, som skaber blinde vinkler. Accepterer måske at blive diagnosticeret.

Accepterer at modtage evt. psykoedukation og har et oprigtigt ønske om at forbedre sin adfærd/få gjort noget ved sine blinde vinkler

Han vælger at bruge den nødvendige tid og energi på dette af kærlighed og respekt for sin partner/børn, ikke fordi emnet autisme interesserer ham. Forvent derfor heller ikke at han sætter sig ned og læser artikler/ bøger om autisme.

Type D

Internaliserende.

Oplever det at blive diagnosticeret som en gave og en kæmpe mulighed for. at få et bedre liv. Denne type vil typisk gøre det, at ”forbedre sig”, til et projekt. Denne Asperger vil typisk hyper-fokusere og bruge meget energi på at opsamle så meget viden fra bøger og artikler som muligt om sin diagnose.

                       Er forfatteren til disse artikler en type D asperger?

Ja, det er jeg blevet! Men hvorfor skriver jeg ’blevet’? Det gør jeg, fordi det ikke altid har været sådan. Før jeg blev diagnosticeret, var jeg faktisk en type B asperger jeg vidste godt, at jeg havde problemer, som gjorde livet surt for andre og mig selv, men jeg anede ikke, at det var autisme. Jeg kunne ikke finde hoved og hale i noget som helst inde i mit hoved. Alt dette ændrede sig, da jeg blev diagnosticeret og gjorde det til et projekt, at begynde at træne mentaliseringen og lytte til andres følelser. Jeg er stadig ikke på NT-niveau (det kan jeg ikke komme, selvom jeg gerne ville), men dog mange gange bedre end førhen.

 Jeg vil lige gøre en ting klart. Disse 4 typer er malet med den grove pensel. I virkelighedens verden er der selvfølgelig langt flere nuancer, men disse 4 typer, som jeg selv har udviklet for at gøre disse artikler lettere at bruge, kan måske give en forståelse i forhold til hvor stor forskel, der kan være mellem autister, når det handler om parforhold og ikke mindst, hvor stor en forskel diagnosticering kan gøre.

 

Denne artikel er skrevet af Ole Rauff. 2019 Autisme i parforholdet.

Skriv en kommentar