30 minutter reglen

Autister skal bruge længere tid på at omstille sig fra den ene situation til den anden.

Du har måske på den hårde måde fundet ud af, at du ikke skal gå i gang med en længere beretning til din AS-partner, når han lige kommer hjem fra arbejde. Du har lært at undertrykke dit behov for at tale med ham om, hvordan din og hans dag er gået, da du har fundet ud af, at han slet ikke har lyst til at tale med dig, lige når han er kommet hjem. Faktisk udviklede det sig ofte negativt, hvor du blev irriteret over, at han nærmest vrissede af dig, for så at gå væk fra dig og måske søge tilflugt på sit kontor eller i stuen.

Det, der går galt i denne situation er, at din AS-partner er meget træt og udbrændt, når han har ”været på” i måske 7-8 timer på jobbet.  Oven i det skal han også bruge energi og tid på at omstille sig fra sin arbejdsidentitet til privatlivsidentiteten. Omstillingen tager min. 30 minutter.

Gode råd til dig der lever med en Asperger

1)      Er det vigtigt eller kan det vente? Når din AS-partner kommer hjem fra job, så synes jeg, at man faktisk skal undlade at indlede samtaler med ham, medmindre det er vigtigt og presserende.

2)      Du skal nok få lov! Du vil selvfølgelig gerne tale med ham om, hvordan din og hans dag er gået, det er der ingen eller intet, der forhindrer dig i, men vent min. 30 minutter!

3)      Vi kan ikke blive bedre til at omstille os. Dette behov i forhold til, at os med autisme skal bruge tid og energi på at omstille os, kan ikke trænes væk. Jo mere man i parforholdet tager hensyn til denne udfordring, jo færre konflikter.

4)      Det er ikke ok at gemme sig væk hele dagen. At din AS-partner har brug for 30-50 min. for at blive sig selv igen, er vigtigt at tage hensyn til i det lange løb. Men på den anden side er det ikke ok hvis han sidder og gemmer sig resten af dagen. Få lavet en aftale sammen, vis ham denne 30 min. regel.

5)     Taktil hyposensitiv? Er din partner taktil hyposensitiv, så kan det meget vel være, at han, når han kommer hjem efter en lang arbejdsdag, nyder at ligge ned, mens børnene lægger sig ovenpå ham, og han derved opnår det, der på engelsk hedder ”deep body pressure”. Med andre ord er det ikke sikkert, at lige præcis din partner med det samme har brug for at være alene på sit kontor, det er forskelligt fra autist til autist.

Denne artikel er skrevet af Ole Rauff. 2019 Autisme i parforholdet.

Skriv en kommentar